Clicky

Gratis tips, trucs, nieuws en uitleg over LinkedIn. Vraag en antwoord.

01:33 am
19 May 2024

Automatisch contacten toevoegen aan LinkedIn? Doe het niet!

Automatisch contacten toevoegen aan LinkedIn? Doe het niet!

Zojuist kreeg ik weer een mailtje binnen van LinkedIn met de veelzeggende titel:

Dus het mailtje geopend. Leuk om sommige gezichten weer eens te zien.

Ik ken deze functie van LinkedIn, maar ik wil hem toch even behandelen op deze site dus vandaar dat ik de stappen even doorloop en daar mijn commentaar bij geef.

Dus maar eens op Continue geklikt. En dan gaat het circus van start. Allereerst kun je aangeven welke e-mail account je wilt gebruiken. LinkedIn gaat die namelijk doorzoeken naar contactpersonen van je. Dus iedereen met je ooit gemaild hebt wordt gevonden.

Vervolgens vraagt Google nog netjes of je het goed vindt dat LinkedIn je mailbestand wil importeren.Ik denk dat Hotmail dat ook wel doet, maar wie gebruikt dat nog tegenwoordig?

Vervolgens gaat LinkedIn alles binnenhalen. Dat kan even duren, dus tijd voor koffie.

En jawel, LinkedIn heeft jouw e-mailbestand even langs zijn eigen database gehouden en vindt wel duizenden mensen met wie je nog geen verbinding hebt op LinkedIn. Voor het gemak zijn ze ook even allemaal geselecteerd zodat je ze allemaal in een keer kunt uitnodigen. NIET DOEN!

Dus ik heb even snel op het bovenste vinkje geklikt zodat er niemand meer geselecteerd is. Je weet tenslotte niet wat er gebeurt en wat je naar al deze mensen gaat sturen!

Vervolgens heb ik twee slachtoffers uitgekozen die ik voor deze test wil gebruiken. Sorry Thierry en Antal, maar ik ken jullie dus ik durf het bij deze aan.

Als je dan op Add Connections hebt geklikt dan komt de volgende stap. LinkedIn heeft namelijk heel veel mailadressen bij je gevonden die helemaal nog niet aan een LinkedIn account gekoppeld zijn. Je kunt ze dus bij deze allemaal in een keer uitnodigen om lid te worden van LinkedIn. NIET DOEN. Klik op Skip!

Ik vind dat je dit niet moet doen omdat je mensen op meerdere e-mailadressen ongevraagd een standaard mailtje van LinkedIn gaat sturen. Als ze niet op LinkedIn zitten dan is dat hun eigen keuze. Respecteer dat. Daarnaast zul je zien dat je van sommige van je contacten, meerdere e-mailadressen hebben. Dus deze mensen zitten er misschien wel op, maar met een ander e-mailadres. Doe het dus gewoon niet want dit valt in de categorie lastigvallen!

Vervolgens worden de mensen die je wel geselecteerd hebt uit de vorige lijst (Thierry en Antal in mijn geval) direct verrast met een mailtje. Een standaard mailtje waar je zelf niets aan kunt veranderen. Sterker nog, ik zie dat ze een Nederlandstalig (vertaald) mailtje hebben ontvangen. Sorry heren.

Dus sorry heren voor deze onpersoonlijke uitnodiging.

Waarom dit niet gebruiken?

 1. Omdat je geen persoonlijke tekst kunt toevoegen
 2. Omdat je iedereen, ook al is iemand met wie je verder niets hebt, lastig valt
 3. Omdat ik geloof in de kwaliteit van een netwerk en niet zozeer in kwantiteit. Wees daarom selectief met wie je toevoegt aan je LinkedIn netwerk.

Thierry heeft overigens de uitnodiging meteen geaccepteerd.

 

 

8 comments

  • Vinz,
   Die mogelijkheid is per 29 juni al verdwenen. Door de nieuwe strategie van Twitter is het niet meer mogelijk om Tweets automatisch op LinkedIn te zetten. Gelukkig!

   JW

   Reply
 • Dat verklaart die onpersoonlijke uitnodiging! Ik had inderdaad meer van je verwacht 😉

  Helemaal eens met de lijn van je artikel.

  Vervolgvraag:
  Wat doe jij je als je onpersoonlijke uitnodigingen ontvangt?

  Mijn criteria zijn:
  1) Heb ik deze persoon ontmoet (irl)?
  2) Heb ik vertrouwen in deze persoon, ofwel kunnen wij elkaar om een gunst vragen?

  Als ik beide vragen met “Ja” kan beantwoorden accepteer ik de uitnodiging, ook wanneer deze onpersoonlijk is.

  En eerlijk toegegeven, wanneer ik mensen op LinkedIn uitnodig waar ik op dat moment veel contact mee heb stuur ik soms ook die snelle, onpersoonlijke uitnodiging. Ook die wordt altijd geaccepteerd.

  En tot slot: Laat me weten als ik nog een keer iets voor je kan betekenen!

  Reply
 • Vraag: Als je er toch ingetrapt ben en je contacten heb gelinkt met linkedIn hoe stop je dit dan?
  Nog steeds met regelmaat krijgen “kennissen” een onbedoelde uitnodiging!
  Bij voorbaat dank,
  Jan

  Reply
 • Hoi Jan-Willem,

  Ik heb per ongeluk op een knop gedrukt zodat ik een heleboel mensen heb uitgenodigd om te linken. Velen doen dat, maar het was niet mijn bedoeling. Kan ik het halverwege nog stoppen, voor de mensen die nog niet hebben gereageerd?

  Reply
 • ik krijg een vraag van iemand die het per ongeluk heeft aangezet en die dus allemaal acceptaties krijgt 😉
  Hoe zet die persoon dat weer uit?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.