Clicky

Gratis tips, trucs, nieuws en uitleg over LinkedIn. Vraag en antwoord.

09:22 am
25 April 2024

Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven

Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven

SlideShare

Al enkele jaren maak ik gebruik van SlideShare. SlideShare, door mij vaak omschreven als de YouTube voor presentaties, is een fantastisch platform om kennis te delen en informatie te vinden. In de laatste twee jaar heb ik dan ook al meer dan 200 van mijn presentaties online gezet.

Kennis delen

Het mooie van delen van presentaties op SlideShare is dat je hiermee, naast het publiek waarvoor je spreekt, een grote doelgroep kunt bereiken. Al meer dan eens heeft het delen van een presentatie geleid tot een nieuwe spreekklus. Dus het delen is zinvol! Ik schreef zelfs een boekje over SlideShare dat al duizenden keren werd gedownload (binnenkort verschijnt er een herziene versie).

LinkedIn koppeling

Vanaf het begin kon je SlideShare koppelen aan je LinkedIn profiel. Zodra je een presentatie uploadde, verscheen deze automatisch in het speciale gedeelte van LinkedIn. Het was een app die iets toevoegde aan je profiel.

Daarnaast was het ook mogelijk om zelf aan te geven welke presentatie of presentaties je getoond wilde hebben in je profiel.

Schermafbeelding 2012-12-14 om 07.15.35

Schermafbeelding 2012-12-14 om 07.40.24

Groot bereik, unieke positie

SlideShare heeft in de loop der jaren een enorm aantal gebruikers gekregen, zowel gebruikers die presentaties plaatsen, als gebruikers die het puur inzetten als informatiebron. SlideShare kent tot aan vandaag nog geen concurrentie. een van de krachtigste mogelijkheden is het embedden van een presentatie in een website. Dat zorgde ervoor dat het snel in populariteit toenam, omdat steeds meer mensen de presentaties tegenkwamen. Ook evenementen organisaties konden hier dankbaar gebruik van maken door achteraf alle slides van een evenement te publiceren aan de deelnemers. Geen hand-outs printen, maar gewoon op je gemak door de slides heen bladeren. Zoals hieronder:


Overgenomen door LinkedIn

SlideShare, en daarbij ook de automatische koppeling met LinkedIn, werd zo populair dat LinkedIn in maart 2012 besloot het over te nemen voor een bedrag van $119 miljoen. Een mooie ontwikkeling, want mijn favoriete content platform werd onderdeel van mijn favoriete sociale netwerk. Dit zou wel eens een mooie integratie kunnen worden. Tussen maart 2012 en nu bleef een verdere integratie uit. Alles bleef zoals het was.

Nieuwe lay-out – weg SlideShare?

Toen begin deze week bekend werd dat iedereen de nieuwe lay-out zou krijgen, ontstond bij veel mensen het idee dat SlideShare volledig zou verdwijnen. Ik had zelf het geluk om de nieuwe lay-out al te gebruiken sinds 14 oktober en daar mistte ik inderdaad al SlideShare.

Weg app
En het klopt, de app (zoals LinkedIn het noemde) of Widget (zoals SlideShare het noemde) is inderdaad verdwenen. Maar, zoals door LinkedIn aangekondigd, is het teruggekomen in een andere vorm.

Conversie – een ramp!

Alle bestaande gebruikers van zowel SlideShare als LinkedIn die een koppeling hadden gerealiseerd zijn verblijdt met een automatische conversie. Zo’n 40 presentaties zijn automatisch toegevoegd aan de summary (samenvatting) van je profiel. Makkelijk en handig zou je denken, echter met zoveel presentaties is dit een rotzooitje geworden. Bij de conversie/import is LinkedIn ook de titels en omschrijving bij veel presentaties vergeten mee te nemen. Een nutteloos zooitje dus.

Schermafbeelding 2012-12-14 om 07.48.53

Overload

Door de grote hoeveelheid aan presentaties mist dit volledig zijn meerwaarde. Plus, en dat vind ik helemaal vreemd, de thumbnails zijn van slechte kwaliteit. Maar gelukkig kun je ze handmatig een-voor-een verwijderen uit de summary. Een tijdrovend klusje dat niet nodig was geweest. Je had geen keuze, LinkedIn heeft het gewoon zo geïmporteerd.

Dus via drie stappen per presentatie kun je ze verwijderen. Mijn advies is om dit ook te doen.

Schermafbeelding 2012-12-14 om 07.53.24 Schermafbeelding 2012-12-14 om 07.53.37Schermafbeelding 2012-12-14 om 07.53.45

Nieuwe tijden, nieuwe mogelijkheden

Maar de nieuwe opzet heeft ook zijn voordelen. Je kunt nu aan drie verschillende onderdelen op je LinkedIn profiel presentaties toevoegen:

  • Je summary (samenvatting);
  • Je education (opleiding) – handig voor studenten om projecten te visualiseren;
  • Je experience (werkervaring) – ideaal voor bedrijfspresentaties of voor je CV.

Toevoegen presentatie aan je profiel

Voorheen werden de presentaties op een speciale sectie neergezet, nu wordt het iets meer geïntegreerd. Als je een presentatie wilt toevoegen aan je summary dan is dat vrij eenvoudig. Zorg dat je de link naar de betreffende presentatie hebt. Bijvoorbeeld http://www.slideshare.net/jwalphenaar/succesvol-zakendoen-met-social-media-voor-business-to-business-b2-b-smc058 en ga naar Edit Profile

Ik kies deze keer voor Experience, maar je kunt hetzelfde doen bij Education en Summary.

Schermafbeelding 2012-12-14 om 08.06.29

Daar klik je op het nieuwe symbool

Schermafbeelding 2012-12-13 om 09.32.34

Vervolgens kun je de URL van presentatie er in plakken.

Schermafbeelding 2012-12-14 om 08.06.50

LinkedIn haalt nu automatisch alle informatie uit SlideShare en vult deze voor je in

Schermafbeelding 2012-12-14 om 08.07.03

Een kwestie van klikken op Save en het is toegevoegd aan je profiel

Schermafbeelding 2012-12-14 om 08.07.19

Als je vervolgens nu naar View Profile gaat, zie je het resultaat

Schermafbeelding 2012-12-14 om 08.07.50

Het ziet er nog wel een beetje knullig uit, doordat de thumbnail niet passend is gemaakt. De bovenkant wordt gewoon niet getoond. Dit is jammer en misschien dat LinkedIn dit nog gaat verbeteren.

Maar als een bezoeker van je profiel nu klikt op de thumbnail, dan kunnen de presentatie bekijken in een pop-up scherm.

Schermafbeelding 2012-12-14 om 08.08.09

Nieuwe presentatie uploaden

Als je een nieuwe presentatie upload naar je SlideShare account, wordt deze niet meer automatisch toegevoegd aan je summary (zoals bij de conversie) maar wordt deze automatisch als activity getoond in de timeline.

Schermafbeelding 2012-12-14 om 06.53.55

Wordt vervolgd

Binnenkort meer over de mogelijkheden van SlideShare en dan met name de toepasbaarheid voor contentmarketing en leadgeneratie.

 

 

12 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.