SlideShare
Al enkele jaren maak ik gebruik van SlideShare. SlideShare, door mij vaak omschreven als de YouTube voor presentaties, is een fantastisch platform om kennis te delen en informatie te vinden. In de laatste twee jaar heb ik dan ook al meer dan 200 van mijn presentaties online gezet.
Kennis delen
Het mooie van delen van presentaties op SlideShare is dat je hiermee, naast het publiek waarvoor je spreekt, een grote doelgroep kunt bereiken. Al meer dan eens heeft het delen van een presentatie geleid tot een nieuwe spreekklus. Dus het delen is zinvol! Ik schreef zelfs een boekje over SlideShare dat al duizenden keren werd gedownload (binnenkort verschijnt er een herziene versie).
LinkedIn koppeling
Vanaf het begin kon je SlideShare koppelen aan je LinkedIn profiel. Zodra je een presentatie uploadde, verscheen deze automatisch in het speciale gedeelte van LinkedIn. Het was een app die iets toevoegde aan je profiel.
Daarnaast was het ook mogelijk om zelf aan te geven welke presentatie of presentaties je getoond wilde hebben in je profiel.
Groot bereik, unieke positie
SlideShare heeft in de loop der jaren een enorm aantal gebruikers gekregen, zowel gebruikers die presentaties plaatsen, als gebruikers die het puur inzetten als informatiebron. SlideShare kent tot aan vandaag nog geen concurrentie. een van de krachtigste mogelijkheden is het embedden van een presentatie in een website. Dat zorgde ervoor dat het snel in populariteit toenam, omdat steeds meer mensen de presentaties tegenkwamen. Ook evenementen organisaties konden hier dankbaar gebruik van maken door achteraf alle slides van een evenement te publiceren aan de deelnemers. Geen hand-outs printen, maar gewoon op je gemak door de slides heen bladeren. Zoals hieronder:
Overgenomen door LinkedIn
SlideShare, en daarbij ook de automatische koppeling met LinkedIn, werd zo populair dat LinkedIn in maart 2012 besloot het over te nemen voor een bedrag van $119 miljoen. Een mooie ontwikkeling, want mijn favoriete content platform werd onderdeel van mijn favoriete sociale netwerk. Dit zou wel eens een mooie integratie kunnen worden. Tussen maart 2012 en nu bleef een verdere integratie uit. Alles bleef zoals het was.
Nieuwe lay-out – weg SlideShare?
Toen begin deze week bekend werd dat iedereen de nieuwe lay-out zou krijgen, ontstond bij veel mensen het idee dat SlideShare volledig zou verdwijnen. Ik had zelf het geluk om de nieuwe lay-out al te gebruiken sinds 14 oktober en daar mistte ik inderdaad al SlideShare.
Weg app
En het klopt, de app (zoals LinkedIn het noemde) of Widget (zoals SlideShare het noemde) is inderdaad verdwenen. Maar, zoals door LinkedIn aangekondigd, is het teruggekomen in een andere vorm.
Conversie – een ramp!
Alle bestaande gebruikers van zowel SlideShare als LinkedIn die een koppeling hadden gerealiseerd zijn verblijdt met een automatische conversie. Zo’n 40 presentaties zijn automatisch toegevoegd aan de summary (samenvatting) van je profiel. Makkelijk en handig zou je denken, echter met zoveel presentaties is dit een rotzooitje geworden. Bij de conversie/import is LinkedIn ook de titels en omschrijving bij veel presentaties vergeten mee te nemen. Een nutteloos zooitje dus.
Overload
Door de grote hoeveelheid aan presentaties mist dit volledig zijn meerwaarde. Plus, en dat vind ik helemaal vreemd, de thumbnails zijn van slechte kwaliteit. Maar gelukkig kun je ze handmatig een-voor-een verwijderen uit de summary. Een tijdrovend klusje dat niet nodig was geweest. Je had geen keuze, LinkedIn heeft het gewoon zo geïmporteerd.
Dus via drie stappen per presentatie kun je ze verwijderen. Mijn advies is om dit ook te doen.
Nieuwe tijden, nieuwe mogelijkheden
Maar de nieuwe opzet heeft ook zijn voordelen. Je kunt nu aan drie verschillende onderdelen op je LinkedIn profiel presentaties toevoegen:
- Je summary (samenvatting);
- Je education (opleiding) – handig voor studenten om projecten te visualiseren;
- Je experience (werkervaring) – ideaal voor bedrijfspresentaties of voor je CV.
Toevoegen presentatie aan je profiel
Voorheen werden de presentaties op een speciale sectie neergezet, nu wordt het iets meer geïntegreerd. Als je een presentatie wilt toevoegen aan je summary dan is dat vrij eenvoudig. Zorg dat je de link naar de betreffende presentatie hebt. Bijvoorbeeld http://www.slideshare.net/jwalphenaar/succesvol-zakendoen-met-social-media-voor-business-to-business-b2-b-smc058 en ga naar Edit Profile
Ik kies deze keer voor Experience, maar je kunt hetzelfde doen bij Education en Summary.
Daar klik je op het nieuwe symbool
Vervolgens kun je de URL van presentatie er in plakken.
LinkedIn haalt nu automatisch alle informatie uit SlideShare en vult deze voor je in
Een kwestie van klikken op Save en het is toegevoegd aan je profiel
Als je vervolgens nu naar View Profile gaat, zie je het resultaat
Het ziet er nog wel een beetje knullig uit, doordat de thumbnail niet passend is gemaakt. De bovenkant wordt gewoon niet getoond. Dit is jammer en misschien dat LinkedIn dit nog gaat verbeteren.
Maar als een bezoeker van je profiel nu klikt op de thumbnail, dan kunnen de presentatie bekijken in een pop-up scherm.
Nieuwe presentatie uploaden
Als je een nieuwe presentatie upload naar je SlideShare account, wordt deze niet meer automatisch toegevoegd aan je summary (zoals bij de conversie) maar wordt deze automatisch als activity getoond in de timeline.
Wordt vervolgd
Binnenkort meer over de mogelijkheden van SlideShare en dan met name de toepasbaarheid voor contentmarketing en leadgeneratie.
Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven http://t.co/Qp2qCaXY #linkedin
RT @jwalphenaar: Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven http://t.co/Qp2qCaXY #linkedin
@Hermaniak @rickmans hier een volledige uitleg over de veranderingen rondom SlideShare en LinkedIn http://t.co/nebIXvYl
Was jij SlideShare kwijt op LinkedIn? Nu niet meer! http://t.co/tagRgFd9
RT @jwalphenaar: Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven http://t.co/Qp2qCaXY #linkedin
RT @jwalphenaar: Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven http://t.co/Qp2qCaXY #linkedin
RT @jwalphenaar: Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven http://t.co/Qp2qCaXY #linkedin
RT @jwalphenaar: Verandering bij LinkedIn – hier is SlideShare gebleven http://t.co/Qp2qCaXY #linkedin
.@jwalphenaar over nieuwe #linkedin profiel > Gebruik voor bijlages Slideshare ipv Box, vanwege de embedded preview. http://t.co/cmXFrUEJ
@larissabakker Jawel hoor. Check hier hoe je SlideShare weer op je profiel zet http://t.co/Qp2qCaXY #linkedin
Gebruikte jij Slideshare op je LinkedIn profiel? Hier is SlideShare gebleven – LinkedIn tips, trucs… http://t.co/wxZ28Dch
Dank voor de uitleg.
Ik wilde de slideshare connectie verbreken omdat ik er nu niet meer zoveel mee doe. Ik zag al niet waar ik het kon loskoppelen maar door jouw blog snap ik wat er gebeurd is en dat ik dus handmatig moet wissen 🙁 Ik zag die optie wel maar leek mij was slimmers op te bedenken, (nog) niet dus.