LinkedIn kondigde afgelopen week aan dat ruim 1 miljoen leden gebruik maakt van de ‘vrijwilligers-sectie’ op hun LinkedIn-profiel. Dit is een speciaal onderdeel in het profiel waar leden hun vrijwilligerswerk kunnen benoemen en toelichten. Van de mensen die hier gebruik van maken behoort 62% tot de ‘Millennial’-generatie (<32 jaar). Daarnaast behoort Nederland, samen met Canada, Denemarken, Ierland en de VS, tot de top 5 landen die het meest gebruik maken van de functie.

Waarschijnlijk door deze handleiding.

Nederlanders dragen dus graag hun steentje bij aan de samenleving. Daarnaast zijn er tal van andere redenen om vrijwilligerswerk te doen: het opdoen van werkervaring, kennis en competenties en het uitbouwen van een netwerk. Mensen kunnen er dus ook een eigen voordeel uit halen; het staat goed op het CV en het kan de ‘employability’ verhogen.

Meest populaire richtingen voor vrijwilligerswerk onder Nederlanders:

 • Kinderen
 • Educatie
 • Milieu
 • Zorg
 • Mensenrechten
 • Dierenrechten
 • Kunst en cultuur
 • Burgerrechten
 • Maatschappelijke dienstverlening
 • Armoedebestrijding
 • Wetenschap en technologie

Nederlandse vrijwilligers zijn, naast hun vrijwilligerswerk, het meest werkzaam in de volgende sectoren:

 • Gezondheidszorg
 • IT-sector
 • Management consulting
 • Marketing en reclame
 • Non-profit organisatie management
 • Overheid
 • Human Resources
 • Financiele dienstverlening
 • Onderzoek
 • Geestelijke gezondheidszorg

De top drie grootste sectoren in het algemeen in Nederland op LinkedIn zijn: de gezondheidszorg, IT-sector en de financiële dienstverlening.

Uiteraard alles weer netjes in een Infographic met, jawel, een molen!

Jan Willem Alphenaar
Jan Willem Alphenaar is trainer, spreker, schrijver en consultant over de zakelijke toepassing van online tooling, met name LinkedIn. Hij trainde al meer dan 16.000 mensen in 11 verschillende landen. Naast trainingen en lezingen verzorgt hij het beheer van advertentiecampagnes voor klanten op LinkedIn. Een LinkedIn Nerd ten top.