Clicky

Gratis tips, trucs, nieuws en uitleg over LinkedIn. Vraag en antwoord.

12:54 pm
03 December 2023

Nederlandse student onvoldoende voorbereid op vinden van baan

Nederlandse student onvoldoende voorbereid op vinden van baan

LinkedIn start Masterclass Carrièreplanning in samenwerking met Universiteiten, Hogescholen en topwerkgevers

linkedinvoorstudenten_promo

Nederlandse studenten zijn onzeker hoe zij de stap van studie naar loopbaan het beste kunnen maken. Uit onderzoek van LinkedIn, uitgevoerd door TNS NIPO onder bijna 1.000 Nederlandse studenten, blijkt dat 41% van de Nederlandse studenten behoefte heeft aan meer advies over hoe ze zich moeten oriënteren op een baan. Veel studenten willen bovendien advies krijgen over hoe ze social media en professionele netwerken als LinkedIn kunnen inzetten voor carrièreplanning. Meer dan de helft van de studenten wil deze kennis het liefst direct vanuit het bedrijfsleven krijgen. LinkedIn start daarom in het voorjaar van 2014 een Masterclass Carrièreplanning. In samenwerking met Universiteiten, Hogescholen en topwerkgevers wil het zakelijke netwerk daarmee studenten gaan helpen om zich al tijdens hun studie beter te oriënteren en profileren op de arbeidsmarkt.

Studenten gebruiken sociale netwerken weinig ter oriëntatie op een baan

Hoewel veel studenten actief aanwezig zijn op social media en professionele netwerken als LinkedIn, gebruiken relatief weinig studenten het om zich te oriënteren op een baan. Slechts 26% oriënteert zich bijvoorbeeld via LinkedIn op vacatures en mogelijke werkgevers. Maar liefst 69% van de studenten geeft echter aan wel graag meer advies te willen over hoe ze zich actief kunnen profileren op online platformen om zo hun zichtbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten. Onder WO studenten is deze behoefte het grootst: 76% van de WO-ers wil graag weten hoe ze social media en professionele netwerken kunnen inzetten als hulpmiddel voor het plannen van hun loopbaan.

Inspireren door middel van theorie en praktijk

Studenten krijgen tijdens de Masterclass een mix van theorie en praktijk voorgeschoteld, waarbij er onder meer aandacht zal zijn voor de inzet van sociale media en professionele netwerken voor carrièreplanning. Doelstelling van de Masterclass is echter vooral om studenten breder te informeren en inspireren met verhalen en advies uit de praktijk. LinkedIn slaat daarom de handen ineen met een aantal toonaangevende Nederlandse werkgevers en recruiters. Bedrijven die onderdeel gaan uitmaken van de Masterclass zijn onder andere BAM, Coolblue en Optiver.

Welk advies zoeken studenten?

WO en HBO studenten willen graag hulp bij hun carrièreplanning; driekwart van de WO studenten en meer dan de helft van de HBO studenten heeft hier behoefte aan. Studenten hebben met name behoefte aan advies over hoe en waar zij het beste kunnen zoeken naar geschikte vacatures en werkgevers: 8 op de 10 studenten geeft dit aan. Bijna 6 op de 10 wil weten hoe een goed sollicitatiegesprek te voeren en 5 op de 10 wil weten hoe een goede CV en motivatiebrief eruit zien. Bijna de helft van de studenten wil weten hoe ze zich actief kunnen profileren op professionele online netwerken.

Masterclass in mei van start

De Masterclass wordt op dit moment ontwikkeld in samenwerking met Universiteiten en Hogescholen die al actief bezig zijn met loopbaantrainingen voor hun studenten en ook de rol van social media hierin hoog in het vaandel hebben staan. Dit zijn de Hogeschool Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM), TU Delft, TU Eindhoven en de Vrije Universiteit Amsterdam. De eerste Masterclass staat gepland voor mei 2014. Op een later moment wordt bekeken of andere Universiteiten, Hogescholen en MBO opleidingen aan de lijst met deelnemende scholen worden toegevoegd.

BAM: graag in contact met talenten van de toekomst

Maaike Thijssen, manager Recruitment bij Koninklijke BAM Groep, licht toe waarom zij meewerken aan de Masterclass: “BAM is als werkgever regelmatig op zoek naar jonge talenten. Wij beschouwen de LinkedIn Masterclass Carrièreplanning als een prima instrument om studenten te helpen zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Wij gaan ze bijpraten over een onderwerp als ‘waar let een bedrijf als BAM op bij het aannemen van nieuwe werknemers’. Maar we zullen ook tips geven hoe studenten zichzelf het beste op de kaart kunnen zetten, om zo in het oog te springen bij potentiële werkgevers. De Masterclass is bovendien voor ons een goede manier om rechtstreeks in contact te komen met de talenten van de toekomst. Wie weet zijn zij ooit onze collega’s.”

Rijksuniversiteit Groningen/NEXT Career Services: toegevoegde waarde voor onze studenten

Yvonne Jordens, hoofd van NEXT Career Services bij de Rijksuniversiteit van Groningen, zag direct de toegevoegde waarde van de LinkedIn Masterclass: “Wij zijn als Universiteit al heel actief in het begeleiden van onze studenten bij het plannen van hun loopbaan. We zagen echter direct in dat de Masterclass die LinkedIn gaat opzetten iets extra’s kan bieden voor onze studenten. De combinatie van theorie met verhalen uit de praktijk spreekt ons erg aan. Onze doelstelling is om onze studenten te helpen bij het maken van bewuste keuzes die bijdragen aan hun (studie)loopbaan. Als deze Masterclass hen helpt om dat doel te bereiken, vinden wij dat van grote toegevoegde waarde! We werken graag samen met LinkedIn aan het ontwikkelen van een Masterclass die optimaal past bij de studenten van de Rijksuniversiteit Groningen.”

Hogeschool Leiden: samenwerking rond social media belangrijk voor studenten

Anke van Vuuren, Directeur Management & Bedrijf bij Hogeschool Leiden: “Social media zijn uiteraard al onderdeel van onze (business)opleidingen. Wij zien een unieke unieke kans om in samenwerking met Universiteiten, Hogescholen en bedrijven zoals BAM en Linkedin, kennis en praktijkervaringen optimaal te combineren. We hopen met deze samenwerking onze studenten te inspireren een goede start te maken met hun toekomstige loopbaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.