We kennen het allemaal. Uitnodigingen op LinkedIn van vreemden die een uitnodiging sturen zonder een begeleidende tekst.

Je hebt nu vier verschillende mogelijkheden om hier mee om te gaan.

Mogelijkheid 1: Laten staan.

Je kunt de uitnodigingen laten staan voor een later moment. Ik heb al mensen gezien die op die manier al een lijst met over de honderd uitnodigingen hadden staan. En de lijst groeit steeds verder. Mijn advies is om deze mogelijkheid niet te lang te gebruiken maar een keer per week hier doorheen te lopen met een van de andere opties zoals hieronder. Het zijn namelijk potentieel gemiste kansen.

Mogelijkheid 2: Ignore.

De uitnodiging verwijderen zonder bericht. De uitnodigende partij wordt hier niet over geïnformeerd.

Mogelijkheid 3: Accept.

De uitnodiging accepteren en de uitnodiger is onderdeel van je netwerk. De uitnodigende partij wordt hier over geïnformeerd.

Mogelijkheid 4: Vragen waarom.

Deze mogelijkheid is bij veel LinkedIn gebruikers onbekend. Maar helemaal niet zo vreemd. Je LinkedIn netwerk is namelijk belangrijk voor je werk en carrière. Dus wil je ook weten met wie je te maken hebt.

Je komt hier heel gemakkelijk door te kiezen voor Manage All of See all

Vervolgens krijg je de hele lijst met uitnodigingen:

Bij elke uitnodiging heb je de mogelijk een bericht te sturen door op Message te klikken.

Ik stuur bijvoorbeeld het volgende berichtje:

En vervolgens wacht ik op een reactie.

Waarom al die moeite?

Ik hoor je denken, al die moeite. Dat is toch zonde van de tijd?

Ik snap dat je dat denkt maar ik heb ervaren dat het een zinvolle activiteit is. Ten eerste kost het niet zoveel tijd want ik maak gebruik van een tekst-tooltje waardoor het sturen van een berichtje als deze maar een paar seconden kost. Het is namelijk een template.

Het effect is dat ik aan de persoon al laat weten dat mijn netwerk voor mij waardevol is en ik niet iedereen toelaat. Een tweede effect is dat wanneer mensen hierop antwoorden er direct een conversatie gestart is. En soms levert het mij nog meer op.

Uit eigen onderzoek blijkt dat 6 op de 10 mensen reageert op dit berichtje. En 2 op de 10 blijkt op zoek te zijn naar een trainer of spreker. Oftewel: handel voor mij!

En wat als mensen niet reageren?

Ik check de lijst uitnodigingen elke week. Dus als iemand het bericht heeft gelezen maar er niet op reageert, dan is de connectie ook waardeloos en klik ik op Ignore.

Ik geef mensen overigens een week om te reageren.

Waarom sturen mensen dan geen tekst met uitnodiging mee?

Ja, je kunt je natuurlijk afvragen of deze mensen wel moeite willen doen voor de uitnodiging omdat ze er geen persoonlijke tekst bij hebben gezet. Zoals deze:

Heel vaak is dat niet expres gedaan. Bijvoorbeeld omdat mensen de app gebruiken en niet weten waar je de uitnodiging kan personaliseren.

Of omdat ze op deze connect knoppen hebben geklikt die je ziet onder de uitnodigingen:

Proces:

Een makkelijke manier om met uitnodigingen op LinkedIn om te gaan is het volgende proces:

Conclusie:

Je netwerk wordt waardevoller als je weet waarom mensen met jou geconnect zijn. Dus als dat niet helemaal duidelijk is, vraag het dan gewoon.

Nog vragen over uitnodigingen? Stel ze hieronder of klik bovenin om andere vragen in te sturen!

Jan Willem Alphenaar
Jan Willem Alphenaar is trainer, spreker, schrijver en consultant over de zakelijke toepassing van online tooling, met name LinkedIn. Hij trainde al meer dan 16.000 mensen in 11 verschillende landen. Naast trainingen en lezingen verzorgt hij het beheer van advertentiecampagnes voor klanten op LinkedIn. Een LinkedIn Nerd ten top.