Clicky

Gratis tips, trucs, nieuws en uitleg over LinkedIn. Vraag en antwoord.

11:41 am
03 December 2023

Vrolijke werk verjaardag! Nieuwe, zinloze, functie op LinkedIn.

Vrolijke werk verjaardag! Nieuwe, zinloze, functie op LinkedIn.

Zoals iedere ochtend bladerde ik zojuist door de timeline op LikendIn. Altijd interessant om te zien welke updates mensen hebben gedaan aan hun profiel, nieuwe foto, nieuwe baan. Welke kennis ze gedeeld hebben en of ze eindelijk hun company page hebben gepimpt. Maar vanochtend zag ik ineens iets nieuws.

Facebook kopie?
LinkedIn neemt graag wat populaire functionaliteiten over van Facebook. De verjaardagen zijn daar erg populair, maar omdat niet iedereen zijn geboortedatum invult moet LinkedIn iets anders proberen. Maar waarom?

Je krijgt ook meteen de mogelijheid om dit te ‘liken’ en om gefeliciteerd te zeggen. Althans in de Engelse versie van LinkedIn.

Heb meelij
Maar stel nu dat iemand bij een hele saaie vervelende werkgever zit. Eigenlijk iets anders wil doen, maar door de huidige economische situatie daar niet weg kan. Of je weet dat die persoon als gevolg van reorganisatie over drie maanden weg moet als onderdeel van de verplichte ontslagen. Dan kun je die persoon toch niet feliciteren? Dan moet je ze toch sterkte kunnen wensen of condoleren?

Heb je echter je LinkedIn ingesteld op de Nederlandse taal dan ziet het er toch weer even anders uit.

Nederlandse vertaling is zo slecht, of niet?
Daar ‘like’ je zo’n update niet, maar vind je het ‘interessant’ en daar feliciteer je niet iemand, maar geef je commentaar.

Dat is het probleem dat ik heb met de Nederlandse versie van LinkedIn. De vertaling is soms zo bar slecht. Er is een verschil tussen iets leuk vinden of interessant. Er is een verschil tussen reageren en commentaar geven. Wij Nederlanders worden er altijd van beschuldigd dat we overal maar commentaar op hebben, nou LinkedIn werkt daar nu dus hard aan mee. Maar als het inderdaad geen leuke baan is, dan is de Nederlandse versie misschien toch beter. En kun je als commentaar geven: Sterkte kerel, nog drie maanden!
 

 

 

6 comments

 • Happy work Birthday? Wat?? Ik moet erg lachen om dat ‘Gefeliciteerd met je werk verjaardag’.

  Lachen, maar ook een beetje huilen. Wat ik er een raar (of naar) aan vind is dat ik (na een paar jaar in de VS te hebben gewoond) weet dat het voor veel Amerikanen een soort bitterzoete zegen is, werk. Ze kunnen niet klagen, want ze hebben tenminste een baan en dus een verzekering en een huis. Ieder moment kan je baan weer afgelopen zijn, en de impact daarvan is gigantisch (dakloos worden is een realistisch scenario, zelfs voor mensen met redelijke banen).

  Je hebt geen keus, je moet mee en doen wat er gevraagd wordt, tegen heug en meug, niet tegenspreken, meedraaien. Uren maken. Niet zoals in Nederland, waar je je wilt ‘ontwikkelen’, en waar je een mening mag hebben en je baas kunt tegenspreken.

  Dat leidt ertoe, vond ik, dat veel mensen vrij gelaten en teneergeslagen waren als het om werk ging. Misschien toch het gevoel van klemzitten?

  En nu komt LinkedIn met de briljante: gefeliciteerd-met-je-baan feature?

  Het heeft iets heel raars. Een beetje prekerig, gemaakt. Natuurlijk doet LinkedIn alsof werk voor iedereen leuk genoeg is om elkaar mee te feliciteren. ….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.